Blogger Widgets

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΑΡΧΙΣΕ: ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το κύμα προσφύγων από τη Συρία έχει αρχίσει να “χτυπά” πλέον και την Ελλάδα.Και πρώτα απ΄ όλα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου,όπου τις τελευταίες εβδομάδς οι αποβιβάσεις παράνομων μεταναστών με φουσκωτά είναι συνεχείς. Φουσκωτά που ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας ,όπου οι διακινητές παράνομων μεταναστών κάνουν “χρυσές δουλειές”…

Σύφωνα με το “Εμπρός.net” της Μυτιλήνης μόνο χθες εντοπίστηκαν και συνελλήφθησαν 15 παράνομοι μετανάστες κι ο Τούρκος μεταφορέας τους.

Τα χθεσινά δυο περιστατικά αποβιβάσεων Σύριων παράνομων μεταναστών στη Λέσβο και η σύλληψη ενός Τούρκου μεταφορέα τους, ήρθε να προστεθεί σε ανάλογα περιστατικά της περασμένης εβδομάδας και να ξυπνήσει εφιάλτες περασμένων χρόνων όταν η Λέσβος αποτέλεσε χώρο αποβίβασης πραγματικά χιλιάδων παράνομων μεταναστών. Που στο σύνολο τους, ξεκινούσαν από τις απέναντι ακτές στα πλαίσια της λειτουργίας ενός κυκλώματος δουλεμπόρων, που αναστάτωσε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Λέσβου.

Όπως έγραφε το «Ε» την περασμένη εβδομάδα, από την αρχή του χρόνου εντοπίσθηκαν συνολικά 24 αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες στη Λέσβο. Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν 12 συνολικά, δέκα ενήλικες και δύο παιδιά, όλοι υπήκοοι Συρίας. Χθες, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάσθηκε.

Στη Μυτιλήνη, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, τρεις υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 45, 29 και 27 ετών καθώς και μια 30χρονη ομοεθνής τους. Δυο από αυτούς συνόδευαν ένα εξάχρονο παιδί.

Όπως δήλωσαν, ξεκίνησαν με πλαστική βάρκα από τα απέναντι τουρκικά παράλια και αποβιβάστηκαν σε παραλιακό σημείο κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης.

Χθες επίσης, εντοπίστηκε και συνελήφθη από στελέχη του Λιμεναρχείου και μετά από καταδίωξη, σε απόσταση δυο ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού, 24χρονος Τούρκος, ο οποίος με φουσκωτό μηχανοκίνητο σκάφος, μετέφερε και αποβίβασε 10 Σύριους (τέσσερις άνδρες, δυο γυναίκες και τέσσερα παιδιά), οι οποίοι συνελήφθησαν στις ακτές του νησιού από Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Πρόβλημα

Όπως επισημαίναμε πριν μέρες λόγω του γενικότερου σχεδιασμού στην Αθήνα και στον Έβρο για τη λαθρομετανάστευση, αλλά και με δεδομένη την κατάσταση στη Συρία, υπάρχει έντονη ανησυχία των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών της Λέσβου για επιστροφή των συνόρων του ανατολικού Αιγαίου στις εποχές του 2008. Όπου μόνο απ’ τη θάλασσα της Λέσβου, πέρασαν στη χώρα πάνω από 13 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες.

Οι χθεσινές «επισκέψεις» με μια βάρκα που βούλιαξαν μόλις έφτασαν στη γη της Λέσβου ή με Τούρκο μεταφορέα, αυξάνει τους φόβους για επανάληψη των ίδιων καταστάσεων. Και ιδιαίτερα για την επανενεργοποίηση του δουλεμπορικού κυκλώματος, που έναντι σημαντικής οικονομικής αποζημίωσης, περνά από την Τουρκία στη Λέσβο, φυγάδες από τη Συρία, που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής στην Ευρώπη.

ΟΝΑLERT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home